Resepi kerabu kerang
| Tak tahu macamana nak gambarkan perasaan kami ketika ingin menulis resepi
kerabu kerang ni. Terliur pun ada! Sebab ternampak kerang tu macam sedang
bermain-main dekat mata kami ni ha! Kami suka makan kerabu kerang yang
disejukkan di dalam peti ais! Rasa macam bertambah sedapnya! Lain orang, lain
citarasanya kan? hehehe. oklah! Jom! Kita tengok apakah bahan-bahan yang
diperlukan untuk buat kerabu kerang ni.
- 1 kg kerang (Bersaiz besar)
- 1 sudu makan kerisik
- ½ cawan santan pekat
- 3 biji limau kasturi (ambil air perahan limau)
- 1 biji bawang besar (dipotong)
- 10 biji cili api
- 3 biji cili merah
- Sedikit belacan (kisarkan belacan,cili api & cili merah)
- Garam
Cara nak buat kerabu kerang ni mudah je. Basuh kerang dan
masukkan ke dalam kuali. Kemudian masukkan air dan rebus kerang tersebut. Jangan
lupa masukkan garam ya.
Kemudian angkat dan toskan. Kupas kulit kerang dan ambil
isinya.
Kemudian, masukkan ke dalam mangkuk besar dan campurkan
kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama kerang.
Bila rasa semua dah ok, makan bersama nasi panas! Wah! Sedapnya!
Mudah kan? selamat mencuba. J
0 comments :
Post a Comment