Assalammualaikum
dan salam sejahtera semua….
Rasanya masih
tak terlambat lagi untuk mengucapkan selamat hari tentera darat kepada semua
keluarga tentera, tak kiralah tentera darat,laut,udara dan seangkatannya. Rasa bersemangat
pulak tiba-tiba kan?, hehehehe mungkin ada semangat lagi dalam diri, kenangan
perjalanan hidup aku dari zaman bayi sampai lah dewasa, adalah dengan alam
ketenteraan. Ayah ku seorang pesara tentera….yea…..apak aku tentera….bangga
siot.
Kalau orang
tanya, apak ko askar apa? dengan bangga aku jawab, apak aku komando.unit 11
RGK.berpengkalan di sungai udang Melaka. Banyak orang kata, komando tak betul. Bagi
aku, kalau displin aku dengan adik beradik tak betul, memang sah, apak aku jadi
kurang betul. Garang dan tegas. Itu lah apak den.
Alhamdulillah,
kami adik beradik, masih jadi lagi orang.wehehehe. adik aku yang nombor dua,
ikut jejak langkah abah aku. tapi askar melayu, unit semboyan. Dia kata tak
berani nak tukar unit komando.dia angkat tangan. Aku? diharamkan oleh abah aku,
untuk aku sertai badan uniform, dia tak bagi.kalau dia izinkan, dah lamalah
rasanya, memang pekerjaan aku badan beruniform.
Kehidupan aku
dari awal usia kanak-kanak, dah didedahkan dengan cara hidup survival,asas medical,asas
ikatan tali,asas pengenalan bahaya, tapi tulah, yang pelik dia tak
izinkan.mesti dia ada sebabkan, takut aku jadi macam lelaki agaknya. Hehehehehehe,
dulu aku memang ada perangai kasar macam lelaki, tapi bukan yang tu eh. Bukan sama
sekali ya.lasak jek.lain dari tu tak adanya.
Oklah,
panjang sangat rasanya pengenalan ni, jom kita sambung dengan tujuan utama aku,
iaitu resepi tempe goreng bersama sos kicap cili.sedap.memang sedap.kebetulan,
kene rajin masak sebab anak-anak aku suka makan, gemar sangat mengatakan, ibu….lapar….,
sedangkan baru berapa minit lepas makan. Anak-anak, suka makan kan. pergi
dapur, bukak peti ais, nampak seikat tempe daun pisang. Ha mang iiiii, memang
sedap. Plan nak buat tempe goreng crispy….., tapi telur habis da…
Maka terjadi
lah tempe goreng haje….
Jom kita tengok bahan-bahannya :
5 keping
tempe dibelahkan dua( untuk setiap keping )
2 sudu besar
serbuk kunyit
Secubit garam
halus
Minyak masak
secukupnya.
Method cooking
nya adalah menggoreng dengan minyak yang dalam ( deep frying )
Sebelum menggoreng,
kita gaulkan tempe bersama kunyit dan juga garam, perap kan untuk beberapa
saat. Sementara nak tunggu berapa saat dan minyak panas tu, cucilah peralatan
yang tak nak guna..hehehe
Dan mula
mengoreng dengan nyalaan api yang biasa sehingga tempe tadi bertukar warna ke
coklat-coklat. Bukan hangit ya.
Setelah agak
garing, boleh lah angkat dan sejukkan.
Sementara tunggu
sejuk, mari kita tengok cara membuat pencecah kicap cili.
bahan-bahannya
adalah :
2 batang
cili padi merah
1 ulas kecil
bawang putih
1/3 biji
limau nipis @ limau sambal
3 sudu besar
kicap manis
½ sudu kecil
gula pasir
Secubit penambah
rasa makanan.
Cara-cara
penyediaannya :
Gorengkan seketika,
cili padi dan bawang putih sehingga menampakkan sedikit layu, angkat, dan
tumbukkan bersama garam, gula, dan serbuk rasa makanan. Setelah lumat, tuangkan
kicap tadi kedalam lesung batu tadi, dan perahkan limau nipis @ limau
sambal.kacau sehingga sebati.
Andai menginginkan
rasa pencecah kicap cili ni lagi umph…simpan kan seketika dalam peti ais.
Dan boleh
lah hidangkan tempe tadi bersam kicap cili ni….serius sedap.
Pencecah kicap
ni, boleh makan dengan jejemput, goreng pisang,sotong bakar, ayam bakar,daging
bakar, sotong goreng tepung, udang dan macam-macam lah.sedap………
Confirmlah,
tak behenti makan.tengah menaip ni pun telan air liur jek, sebab terbayang..
wehehehehe…
Oklah selamat
mencuba ya, masakkan imple tapi insyallah sedap.
Next, saya
akan share kan sos pencecah ala-ala thai pulak. Uiii….aroi mak mak…
0 comments :
Post a Comment