Lempang vanilla bersama
coklat sos
Assalammualaikum
dan salam sejahtera semua….
Sekarang musim
batuk,demam dan seleseme. 4 orang sekali dalam rumah aku tak sihat, en.ejoy dan
3 orang panglima-panglima tentera aku. aku tak boleh lena dengan betul, sebab
risau, bila en ejoy tidur, sambil mengigau,takut demam panas jek, cepat-cepat
bangun, check suhu, dan kejutkan,bila kita tanya mengigau apa? jawapanya mana
ada…..aik? yang meracau tadi siapa? Tak ada jawapan…dia sambung tidur….
Baru letak
kepala, yang abang menangis sebab sakit tekak, kejap lagi adiknya pulak, dan
biasalah akhir sekali si kecik….
Garu kepala
jugak lah kalau 4 orang sekali tak sihat, bukan apa takut terkene demam panas
jek, tu yang set dalam kepala, tak boleh tidur lene, takut…demam-demam ni tak
boleh ambil mudah, macam-macam boleh jadikan.
Keesokkan paginya,
pagi-pagi aku bangun, bukak semua tingkap-tingkap seluas-luasnya, aku kejutkan semua bangun pagi-pagi, keluar dari rumah untuk amik udara
pagi, bantal-bantal, selimut, karpet, tilam, semua aku pergi jemurkan. Spring cleaning
sekejap dalam rumah tu. cari air kelapa muda.
Air kelapa
kan fungsinya menyahkan segala kuman dan racun dalam badan. Dia neutral kan
semula bendalir-bendalir badan. Bukan aku kata, orang tua-tua kata.aku kurang
minat dengan ubat-ubat yang ada bahan kimia buatan.lebih suka dengan
bahan-bahan alami.
Jadi bila
semua tak sihat, nasi dan lauk-lauk yang dimasak anak-anak tak nak makan. Hilang
selera nak makan.
Risau tu
banyak, yela, masing-masing baru nak membesar, jadi bila aku teliti dalam bakul
dekat dapur, nampak tepung, bukak peti ais nampak bar coklat dengan whipping
cream.
Apa lagi….dapat
la idea…..walaupun lempeng kosong, insyallah aku hentam kromo dengan sos coklat. Budak-budak tentu le melonjak minatnya.
Bermula lah
aku memcipta lempeng berperisa vanilla.
Cara membuatnya
:
300g tepung
gandum
2 cawan air
mineral
1 sudu teh
asen vanilla
Secubit garam
1 sudu teh
gula.
Campurkan kesemua
bahan diatas, pastikan tidak terlalu pekat tepungnya.
Gunakan kuali
yang tidak mudah melekat,tuangkan 1 senduk kedalam kuali tadi, dan alirkan @
ratakan dengan membulat. Terpulang la, nak nipis ke tebal.
Kalau nak
tebal, tak payah alirkan @ ratakan. Kalau nak nipis, alirkan @ ratakan sehingga
nipis yang kita hendak.
Balik-balik
kan tepung tadi sehingga warna tepung menjadi warna yang agak peach macam tu. Dan
angkat kan nya dari kuali.
Cara buat
sos coklat nya pula :
( ni aku
buat sekali banyak, sebab nak pakai untuk topping donut )
250g coklat
bar-dipotong-potong kecil ( coklat susu)
300g
whipping cream
20g butter@
mentega
Method maakkan
secara double boiler.
Campurkan semua
bahan diatas kedalam periuk. Dibawah periuk itu, miliki air yang sedang
mendidih, dan kacau sehingga coklat,butter dan whipping sebati…
Tara……dah siap,
topping coklat ni, boleh siramkan pada kek, pada donut, pada jagung, pada biskut
pun boleh.
Bila aku
hidangkan jek, anak-anak selera makan. Lega hati, lega fikiran, sebab diaorng
nak makan…..
Ibunya dah
tak risau…en.ejoy ibunya kurang la nak risaukan, sebab dia makan jek apa yang
ada depan mata.
Sekian perkongsian
simple dari saya, saya suka main hentam baram untuk masakkan, janji sedap, and
kenyang.
Selamat mencuba
semua…. Jangan lupa amalkan air bali ya, supaya badan maintain sihat. minuman Sunnah.
0 comments :
Post a Comment